Ville recenserar – Bra gestaltning och intressant tema

recension

Recensenten Ville Arrhed (till vänster) och författaren Fredrik Persson (till höger).

 

Du kanske inte vet det, men Döden spelar faktiskt inte handboll 
Av Linda Belanner och Fredrik Persson

 

Boken handlar om Mattias som har en ganska speciell arbetsgivare som heter Göran. ”Göran” låter kanske inte som ett så speciellt namn men Göran är ”döden”. Mattias gillar inte Göran, bland annat på grund av Görans jobbiga humörsvängningar. Mattias första uppdrag blir att döda Zarah, som är en energisk och glad tjej i åttonde klass. Mattias är en mer dyster personlighet. På olika sätt försöker Mattias tvinga sig själv att fullfölja uppdraget, men han hittar hela tiden undanflykter (t.ex. dödar han i stället sin älskade mus ”Pipis” vilket leder till att Zarah får en ny kö-lapp och räddas därmed tillfälligt). Mattias börjar gilla Zarah mer och mer. Mattias prövas under bokens gång i olika känslomässiga beslut. Jag vill inte avslöja slutet men det går hett till.

 

”Boken är skriven i en stil som man skulle kunna kalla för ”övernaturligheter i vardagen”. Språket är enkelt och ungdomligt”

Författarna verkar förstå ungdomssamhället på ett bra sätt. Boken lyfter framför allt fram svårigheter som att såra de man älskar. Något att tänka till nästa bok är att göra kapitlen mindre lika varandra. Boken är bra gestaltad, dvs. man ser framför sig det som beskrivs.

 

Ville Arrhed

Detta inlägg är postat i Blogg.